UPPMANING till våra medlemmar!

Vi söker manus till hemsidan och till våra meddelanden. Det är medlemmarna som utgör föreningen och vi önskar nu att ni vill dela med er av det ni ev. har.

Berätta om er samling och er inriktning !

Forskar ni i något ämne? Dela med er av resultaten!

Ert bästa fynd ?

Tips på bra internetlänkar!

Allt, stort som smått mottages tacksamt!

Maila till: ulrik@antikavapen.se

Probus Auktioner den 17:e November 2014

Pistol för livskvadronen m/1717.

Pistol för livskvadronen m/1717.

Just hemkommen från Stockholm tänkte jag förmedla mina intryck från den nyss avslutade auktionen hos Probus.

Högst upp i hörsalen på anrika armémuseum finns visningslokalen, en ljus fin lokal och där är sannerligen späckat med vapen.

Vapnen ligger väl arrangerade på bord alternativt i montrar där trevlig personal snällt plockar fram det man ber om. Gevären hänger vågrätt i träställ som står på golvet.

Det är verkligen en speciell känsla att vandra runt bland alla vapen och även ett tillfälle att hantera vapen som man annars får finna sig i att titta på bakom glas på museum. Man kan säga att det är som på ett museum men med den skillnad att allt är till salu och man får känna på allt.

Lokalen är halvfull, mest med män i övre medelåldern och en del kända ansikten och karaktärer passerar. Ibland uppstår en konversation samlare i mellan och för en utomstående "icke-samlare" måste dessa samtal framstå som ytterst märkliga

- Fin klinga på den dära !

- Ja, men borde den inte vara P-stämplad ?

- Jo, men det kan vara en Solingenklinga och ingen Wira..

- Eller Wedevåg.

- Jo.

Så kommer auktionsdagen: 09.30 inleds auktionen med allmänna upplysningar till publiken.

Vid sidan av auktionisten sitter ett stort antal funktionärer vars uppgift är att hantera de talrika telfonbuden.

Stämningen är lågmäld förutom en del personer som inte har etikett nog att stänga av sin mobil utan talar högt och ljudligt om för alla närvarande att "- Jo du jag är i Stockholm på auktion..ho ho ho..ja du, får se om det blir nåra fynd.."

Först är det vapen från asien och orienten och därpå följer pistoler från europa. Det mesta går en bit över utrop med vissa undantag. En del vapen bjuds till astronomiska höjder och ett litet fåtal når inte upp till utropspriset och blir osålda.

En iakttagelse är att Svenska "vanliga" vapen kan köpas relativt billigt, framförallt sablar från det sena 1800-talet såvida det inte är någon ovanlig modell. De flesta etablerade samlare har ju redan dessa modeller och återväxten bland yngre nybörjare är som bekant låg.

Auktionen fortsätter och min personliga favorit; Flintlåspistol m/1717 för livskvardronen bjuds upp till 160.000 kr. Det blir 196.000 med provision! 

Andra trevliga objekt var två slaglåsrevolvrar av Jonas Offrells konstrukttion.

Allt på Probus blir långt ifrån dyrt och det är bra att de håller en sådan bredd att i princip alla med ett intresse har råd att köpa objekt. Man kan köpa en värja från 1600-talet för 3000 kr! (Låt vara att det är en fd m/1685 blev kortad och heter m/1832. Rop nr 124 & 125) Ett stycke historia till fyndpris.

Själv kom jag hem med tre objekt och en betydligt lättare plånbok men jag brukar trösta mig med att jag faktiskt inte har handlat upp mina pengar - jag har placerat dem.

Ulrik Sjöberg

 

 

KÖP, SÄLJ & BYTES

Har du något du vill sälja?  Eller något du letar efter eller byta

med så får du möjligheten här.

Kontakta redaktören för

text och bild!

 Köpes!

Ryska epåletter sökes. Oputsad bulkruka, gärna sotig, sökes.

Fältflaska M/1906 i vit glasmassa sökes.

Fotografier från skånska regementen sökes.

Kontakt via: pg@pgabsoluta.se alternativt 0705-697701

Flinlåspistoler köpes.

Jag köper gärna flintlåspistoler av den något större modellen 30-50 cm från 17-1800-tal. Europeiska eller Svenska av intresse.

 Säljes!

Här har ingen skickat in något manus ännu.

Dela den här sidan